Monday, 25 February 2013

Hati yang mati apa sebabnya ?

Assalamualaikum . Bismillahirrahmanirrahim .. Hari nih sy just nak share something yg sy dapat melalui pembacaan sy .

Ibrahim bin Adham pernah ditanya "Apa yg menyebabkan doa kami tidak diperkenankan ? Sedangkan Allah s.w.t. telah menjanjikan bahawa orang yg berdoa akan diperkenankanNya ? " Ibrahim bin Adham menjawab , " Sebab hati kamu telah mati ."

" Apa yg telah menyebabkan hati kami mati ? " tanya mereka lagi .

Ibrahim bin Adham menjawab , " Kerana lapan perkara ."

1. Kamu mengetahui hak Allah , tetapi kamu tidak melaksanakannya .
2. Kamu membaca Al-Quran tetapi kamu tidak mengamalkannya .
3. Kamu katakan cinta terhadap Rasulullah s.a.w. tetapi tidak mengetahui sunnahnya .
4. Kamu katakan kamu takut mati tetapi tidak bersedia menuju ke kubur .
5. Allah mengatakan syaitan itu musuhmu , maka hendaklah kamu jadikan sebagai musuh . Tetapi kamu masih berbuat maksiat dengannya .
6. Kamu katakan kamu takut api neraka tetapi kamu campakkan diri ke dalamnya .
7. Kamu katakan kamu sukakan syurga tetapi kamu tidak berusaha untuk masuk ke dalamnya .
8. Kamu bangkit daripada tempat tidur lalu kamu sembunyikan aib-aib kamu sedangkan aib-aib orang lain kamu bentangkan di hadapan kamu .

Nampak tak kat sini betapa banyaknya TETAPI . Lumrah manusia . Sepatutnya kita sebagai hamba Allah di muka bumi nih perlu melaksanakan segala perintahNya tanpa ada sebarang alasan . Hargai setiap peluang yg Allah dah bagi untuk kita . Jangan mensia-siakannya .

#Muhasabah diri . Sesungguhnya sy juga masih belajar dan berusaha untuk memperbaiki diri yg sering melakukan kesilapan .

" Wahai orang-orang yang beriman ! Janganlah kamu dilalaikan oleh (urusan) harta benda kamu dan anak-pinak kamu daripada mengingati Allah ( dengan menjalankan perintahNya ) . Dan ( ingatlah ) , sesiapa yang melakukan demikian , maka mereka itulah orang-orang yang rugi . " 
( al-Munafiqun : 9 )

Sekian , Wassalamu'alaikum .

Saturday, 9 February 2013

Allah always with us . :)

Assalamualaikum ..


Sahabat tersayang,

In our daily life, we can't escape from facing the many twists and tribulations life has to offer. We often hear the saying, "Life is a test". It's true .

Oh ALLAH, I have worries ! 
Oh ALLAH, I need solace !

I'm writing this today because I understand there are many of you out there also on the same boat, facing  the same situation. During times of troubles or grief, we think of ALLAH . :') Some people say, " Masa sedih je ingat kat Tuhan, masa senang lupa."

It's okay to say that. You are true guys, because in al-Quran ALLAH said "Humans always ask forgoodness, and then when they are having troubles,they give up and they are hopeless." You can refer this ayah in surah Fussilat, the 49th.

Then it is said " Dan apabila Kami berikan nikmat kepada manusia, dia berpaling dan menjauhkan diri, tetapi apabila ditimpa malapetaka dia banyak berdoa."

ALLAH itu Maha penyayang, He forgives us a lot :')
He never said this life will be easy, but He did promise to be with us in every step we take. He never says to let us alone if we forget Him. And sometimes, when you are in troubles then your friends go away from you, they leave you alone. Don't be sad sayang, because you still have ALLAH !

Trust me,
ALLAH takes everyone away from you because He wants you with Him only.

And guys, let us say :
Oh worries, I have ALLAH instead of Oh ALLAH, I have worries.

He might let you bend, but He'll never let you break.Keep on walking.

"Kenapa orang lain tak diuji macam aku?? Kenapa ujian aku terlalu berat?? "

Dear,
It is because you are SPECIAL. ALLAH does not give the test to anyone else because only you can face it, you are strong enough to have it and you are STRONGER than others to have the test. Trust me sayang, ALLAH know the best for you.

In our sujud, please wish "ALLAH, terimalah ibadahku." and it is no offence to cry because of ALLAH. in al-hadith,it is said that,"Setitis air mata yang jatuh kerana ALLAH itu mampu menjamin diri ke syurga" inshaALLAH :')

Tersenyumlah sayang.

“ Sesungguhnya orang mukmin akan menerima tekanan hidup kerana tidak ada satu bencana sama ada kerana terkena duri atau yang lebih besar, tidak juga ketakutan melainkan Allah akan meningkatkan darjatnya satu darjat dan menghapuskansatu kesalahan dengan kesabarannya menghadapi bencana dan kesusahan tersebut” [riwayat al-Hakim] 

Percayalah Allah melihat setiap pengorbananmu. Allah tidak pernah mensia-siakan dirimu. Allah tidak pernah menghentikan degupan jantungmu. Di saat kamu tidur semalam, adakah Allah menghentikan aliran darahmu? Adakah Allah menyekat pernafasanmu?

Janganlah bersedih, dunia ini terlalu hina untuk ditangisi.Tersenyumlah sayang!

#Disunting dari seorang hamba Allah . :)
 Wassalam .